Om visselblåsarlagen och vad det innebär för dig och din arbetsplats
Innehåll
Visste du att vi har en ny visselblåsarlag? Eller ny och ny.. den trädde i kraft den 17 december 2021. Men! Från och med den 17 december 2023 kommer denna lag att gälla för alla företag med minst 50 anställda, vilket berör drygt 8600 privata företag och närmare 1,9 miljoner anställda. Syftet med lagen är att underlätta och uppmuntra till visselblåsning, det vill säga att en person slår larm om missförhållanden inom en organisation.
Den nya lagen kräver att berörda arbetsgivare ska ha interna visselblåsarkanaler, men det kommer också finnas externa kanaler där utvalda myndigheter kommer ta emot rapporteringen.
Kriterier som rapporteringen behöver uppfylla
Det fanns redan en lag om visselblåsning och syftet med den nya lagen är alltså göra det enklare att visselblåsa, samtidigt som skyddet för personen som slår larm utökas. Toppen!
Men vad är det vi ska blåsa i visslan om? Och vad krävs för att vi ska omfattas av skyddet som visselblåsaren ska få? I lagen kan vi läsa att det handlar om “rapportering i ett arbetsrelaterat sammanhang av information om missförhållanden som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram”. Alltså:
Rapporteringen ska vara relaterad till ditt arbete
Det ska handla om missförhållanden i organisationen
Det ska vara intressant för allmänheten (och inte bara för dig)
Vad som är intressant för allmänheten är kanske inte helt klockrent, men det kan t.ex. handla om miljöförstörelse, allvarliga arbetsmiljöbrott, brister i säkerhet, brottslighet eller allvarlig diskriminering eller trakasserier. Du skyddas inte av visselblåsarlagen om du anmäler något som enbart rör dig personligen, om det inte av någon anledning skulle vara av intresse för allmänheten.
Utöver ovan nämnda krav måste visselblåsaren också ha en “skälig anledning” att tro att uppgifterna hen lämnar är sanna. Man måste inte ha bevis, men misstankarna får inte vara helt grundlösa.
Skyddet för visselblåsaren
Lagen möjliggör alltså att personer kan rapportera om arbetsrelaterade missförhållanden, samtidigt som de är skyddade av lagen. Om en arbetstagare visselblåser så får ingen försöka hindra personen från att blåsa eller bestraffa personen. Om personenutsätts för negativ särbehandling såsom t.ex. uppsägning, utebliven löneökning, kränkningar etc.
Om du har visselblåst om ett missförhållande som sedan t.ex. tillåts fortgå eller som kanske sopas under mattan - ja då har du rätt att höra av dig till media!
Krav på arbetsgivaren
Arbetsgivare som berörs av lagen måste upprätta interna kanaler för visselblåsning. Om arbetsgivaren har ett fungerande internt rapporteringssystem så finns det bra möjligheter att kunna åtgärda problemen i ett tidigt stadie.
Men! Det räcker inte att ha kanalen. Informationen om denna måste vara lättillgänglig och lättbegriplig. Den får t.ex. inte bara ligga på intranätet, eftersom den måste kunna hittas av personer som inte har tillgång till intranätet, såsom tidigare anställda eller arbetssökande.
Det viktigaste i informationen är att man informerar om hur den interna rapporteringen ska gå till, samt att det finns information att tillgå om den externa visselblåsarfunktionen. Information om meddelarfrihet, ansvarsfrihet, efterforskningsförbud och repressalieförbud.
Mer om hur själva processen som följer rapporteringen ska gå till kan du läsa här.
PAQ* om nya visselblåsarlagen
*Probably Asked Questions
Till vem ska man rapportera?
I första hand ska du rapportera internt eller till externa myndigheter som har visselblåsarkanaler. Om det inte fungerar eller om det är ett väldigt grovt missförhållande som du vill rapportera så har du rätt att tala offentligt, alltså t.ex. med media.
Vad ska berörda arbetsgivare göra?
Uppdatera sig på lagen så man vet vad som gäller
Upprätta interna kanaler för visselblåsning
Säkerställa att information om kanalen är lättillgänglig och lättbegriplig
Vilka är de interna kanalerna?
T.ex. Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Konsumentverket, Arbetsmiljöverket. Hela listan hittar du här.
Vilka arbetsgivare gäller det för?
Från och med den 17 juli 2022 ska offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda och privata arbetsgivare med minst 250 anställda ha ett internt system
Från och med den 17 december 2023 gäller kravet även för privata arbetsgivare med minst 50 anställda. (Räknas vid 1 januari)
Vem kan visselblåsa?
Utöver anställda kan även volontärer, praktikanter, konsulter, aktieägare,arbetssökande och tidigare anställda rapportera om missförhållanden.
Vad kan man visselblåsa om?
Arbetsrelaterade missförhållanden som är av allmänintresse. T.ex. miljöförstörelse, allvarliga arbetsmiljöbrott, brister i säkerhet, brottslighet eller allvarlig diskriminering eller trakasserier.
Vad omfattas inte av visselblåsarlagen?
Du skyddas inte av visselblåsarlagen om du anmäler något som enbart rör dig personligen, om det inte av någon anledning skulle vara av intresse för allmänheten.
Vilket skydd har visselblåsaren?
Visselblåsaren ska skyddas mot repressalier från arbetsgivaren. Om arbetsgivaren skulle utsätta visselblåsaren för negativ särbehandling efter rapporteringen så har visselblåsaren rätt till skadestånd.
Slutligen vill jag uppmana dig att vara medveten om dina rättigheter och skyldigheter enligt den nya visselblåsarlagen. Du har rätt att slå larm om arbetsrelaterade missförhållanden och skyddas mot repressalier. Genom att främja en kultur av öppenhet och ansvar kan vi tillsammans skapa en arbetsplats där alla känner sig trygga och där problem kan hanteras på ett rättvist sätt.
Så våga vara en visselblåsare om du upptäcker något som behöver belysas! Tillsammans kan vi göra en verklig skillnad och bidra till en bättre arbetsmiljö för alla.